Jak vybrat kuchyňskou linku?
Staré rčení: „nejsem tak bohatý, bych mohl kupovat levné věci“ má v tomto případě zcela určitě své opodstatnění. Volba velmi levné kuchyňské linky se tak může nakonec prodražit. Zde je tedy několik užitečných rad, jak při výběru kuchyňské linky postupovat.
Co znamenají zkratky u materiálu kuchyní?
Může se stát, že u některé kuchyně naleznete u popisu materiálu některou ze zkratek DTD, LTD nebo MDF. Proto jsme pro Vás shrnuli nejčastěji používané materiály a v podrobném popisu uvedli, co vlastně která zkratka znamená a o jaký se tedy jedná skutečně materiál.
Základním materiálem pro výrobu kuchyňských linek je DTD – dýhovaná dřevotříska. Jedná se o dřevotřísku, která je polepena dýhou a vytváří tak dojem skutečného masívu.
Ovšem nejčastěji používaným materiálem u výroby kuchyní je LTD – tedy laminovaná dřevotříska, která je nejvhodnějším materiálem na korpusy kuchyňského nábytku. Všechny plochy a hrany jsou laminovány vrstvou melaminové pryskyřice a dekoračního papíru. To vše je zalisováno. Díky moderním technologiím tak vypadá kuchyně v tomto provedení jako originál. Dýha navíc chrání dřevo před chemikáliemi a poškozením.
Dalším materiálem, se kterým se často setkáte u kuchyní je MDF – tedy středně tvrdá dřevovláknitá deska. Předností tohoto materiálu je bezesporu to, že se vyrábí bez použití lepidel a také to, že lze docílit krásného dřevěného vzhledu, ačkoliv je uměle vytvořený. Tento materiál je velmi kompaktní a tak se s ním dá dobře pracovat. Například se dají krásně tvarovat dvířka, což u materiálu DTD a LTD není možné – tam jsou dvířka vždy rovná.
Jaký je ideální rozměr a výška pracovní desky?
Výška pracovní desky je velmi důležitým rozměrem. Standardní výška u dodávaných kuchyní je 85 cm, což je ideální pro osoby nižší než 170 cm. Pro budoucí kuchaře, jejichž výška je více než 170 cm je ideální výška pracovní desky 90 cm od země. Standardní hloubka u kuchyňských desek je 60 cm, ale prodloužení o 10-15 cm zvláště v podkrovích, kde je nízká pochozí výška je ideální volbou. Délka pracovní desky by měla být alespoň 100-120 cm a měla by se nacházet mezi sporákem a dřezem, což zaručí pohodlnou manipulaci s potravinami a také souměrnou odkládací plochu.
Jaká je ideální vzdálenost kuchyňských částí?
U kuchyňských linek je také důležité zvolit vhodné odstupy od jednotlivých částí, abychom se v kuchyni necítili příliš stísněně. Vzdálenost mezi horními a dolními skříňkami by měla být 50-55 cm. Pokud jsou skříňky výklopné, je vhodné ještě mezeru prodloužit na 60-70 cm. Je vhodné také nechat dostatečný odstup od kuchyně a jídelního stolu a to alespoň 70 cm. Chceme-li ještě mezi stolem a linkou procházet, je dobré minimálně dalších 50 cm přidat.
Výsuvné systémy
Už při navrhování kuchyně byste měli alespoň přibližně vědět, kam budete ukládat jednotlivé kuchyňské nádobí nebo zásoby potravin a koření. Každá kuchyň by měla být vybavena kvalitním výsuvným systémem, který Vám umožní získat v kuchyni přehled o jednotlivých věcech a zpřístupní veškeré úložné prostory v kuchyni.
V dnešní době je na výběr velké množství druhů a typů úložných a výsuvných systémů, které dodávají kuchyni komfort užívání a pohodlí při vaření. Kuchyně bývají vybaveny nejčastěji hlubokými zásuvkami (kontejnery) a mělkými zásuvkami. V hlubokých zásuvkách ve spodní části kuchyně by měly být talíře, mísy, velké hrnce, pánvice a pokličky, zásoby potravin, robot a různé kuchyňské malé spotřebiče. Do mělkých zásuvek je možné umístit příbory, vařečky, prkýnka a menší kuchyňské předměty, které potřebujete mít stále po ruce a proto je nutné je ukládat přehledně.
Velmi oblíbenou novinkou jsou elektrické způsoby otevírání výsuvů a výklopů. Tento systém je nazýván SERVO-DRIVE a vůbec u něj není třeba mít úchyty, jelikož systém funguje tak, že se jen lehce ťukne do dvířek skříňky nebo čela zásuvky a ta se otevře automaticky sama pomocí elektrického servomotorku. U zásuvek se používají buďto polovýsuvy nebo plnovýsuvy. Volba záleží hlavně na velikosti kuchyně. U menších kuchyní se doporučují spíše polovýsuvy. U potravinových skříní se používají stejné systémy výsuvu jako u klasických zásuvek.
Panty a závěsy na dvířka
Dvířka jsou standardně výrobci opatřena kvalitními závěsy, které vydrží opravdu dlouho. Jedná se o klasické otevírání dvířek směrem ven. Pro větší komfort užívání se ale stále více objevují plynové tlumiče zavírání, které umožňují jemné a tiché zavírání dvířek, u kterých neuslyšíte klasické bouchnutí. U horních skříněk se také používají výklopná dvířka, která se vyklápějí směrem vzhůru.
Rohové řešení skříněk
Při rohovém řešení skříněk u kuchyňské linky je třeba zvolit systém úložných prostorů, který Vám bude nejvíce vyhovovat. Dostupných je hned několik variant a možností. První možností jsou tzv. otočné drátěné koše, kde jsou v rohu na karuselu nasazeny kruhové nebo polokruhové police, jejichž lehkým pootáčením se dostaneme k požadovanému kusu nádobí a snadno ho vyjmeme. Další možností je dvoudílný rohový výsuv, který umožňuje současné vysouvání a vytáčení polic mimo korpus rohové skříňky, každá police se tak může vysunout zvlášť, čímž vzniká dokonalý přehled nad všemi uloženými věcmi. Nabízí se také možnost rohové zásuvky, kdy čelo kopíruje tvar vnitřního rohu linky a vysouvání je klasické.
Doplňky ke kuchyním
DŘEZOVÉ BATERIE
Již dávno neplní dřezové baterie pouze praktickou funkci, ale také funkci designovou.
Granitové dřezové baterie - Granit je kompozit žuly či jiného přírodního kamene a akrylátu. Tento materiál má výhody přírodního kamene, ale narozdíl od něj je minimálně náchylný k oděru a také má nulovou savost. Jedná se o jemný materiál s velmi vysokou tvrdostí.
Chromované dřezové baterie - Jsou vyrobeny z vysoce kvalitní oceli nebo mosazi. Vrstvy chromu zajišťují vysoký lesk a ochranu před korozí či poškrábání. U těchto baterií je zajištěno bezproblémové fungování po mnoho let.
DIGESTOŘE
Nebo chcete-li kuchyňské odsavače páry lze používat ve všech prostorách, kde se vaří. Ať už si tedy vybíráte digestoř do panelákového bytu nebo domku, je nutné kromě vzhledu prozkoumat technické parametry digestoře.
Technické parametry
V naší nabídce naleznete digestoře o standardních šířkách 60 a 90 cm, ale také atypické digestoře s šířkou 50 cm. Výkon digestoře závisí na prostoru, ze kterého bude páry nebo zápach odsávat. Platí tedy pravidlo, čím větší prostor, tím větší výkon. U větších kuchyní nebo kuchyní propojených s obývacím pokojem či jídelnou je zapotřebí vybrat digestoř s vyšším výkonem, přibližně kolem 700 m3 za hodinu. U větších samostatných kuchyní je vhodné zvolit digestoře s minimálním výkonem 400 m3 za hodinu a u menších nebo panelákových kuchyní postačí digestoř o výkonu 200-300 m3 za hodinu.
Typy digestoří
KOMÍNOVÁ - Jedná se o nejprodávanější a nejrozšířenější typ digestoře. Díky designu se stává nejen praktickým, ale také stylovým doplňkem do kuchyně. Umisťuje se na stěnu mezi horní skříňky kuchyně.
VESTAVNÁ - Vestavná digestoř se hodí zejména do panelákových bytů hlavně díky svým rozměrům, ale také proto, že se snadno zabuduje do jakékoliv skříňky kuchyňské linky. Vestavné digestoře nejsou příliš viditelné a neovlivňují tedy vzhled vaší kuchyně.
OSTRŮVKOVÁ - Ostrůvková digestoř má odsavače, které se umísťují do prostoru a připevňují se ke stropu. Jedná se o velmi stylový prvek, vhodný zejména do kuchyní ve větších bytech a domech, kde je dostatek prostoru.
KUCHYŇSKÉ DŘEZY
Granitové dřezy - Jsou vyráběny podle speciální technologie, umožňující výrobu materiálu, který tvoří z 80% žula a z 20% syntetické pryskyřice. Tento materiál se vyznačuje jednotnou strukturou a jedinečnou životností. Díky tomu dřezy vyrobené z materiálu Magranit neztrácí barvu, odolávají teplotám až do 208 C°, jsou odolné vůči poškrábání a v domácnosti běžně používaným louhům a kyselinám. Tyto mimořádné výsledky lze dosáhnout pouze použitím nejkvalitnějších surovin v úzké spolupráci s jejich výrobci. Některé dřezy jsou opatřeny antibakteriální úpravou Bio Cote ® s cílem zvýšit mikrobiologickou bezpečnost zákazníků.
Nerezové dřezy - U nerezových dřezů naleznete zkratku CrNi, což znamená nerezová ocel. Materiály podléhají normám pro jejich výrobu a kvalita je proto zajištěna. Povrchové úpravy jsou buďto chrom, dekor nebo lesk. Nerezová ocel CrNi má rozsah tloušťky od 0.5 mm až do 1.0 mm v závislosti na cenové úrovni dřezu. Hlavní výhodou nerezových dřezů je jejich jednoduché čištění, což je zárukou vysokého stupně hygieny. Odolávají vysokým teplotám a náhlým teplotním změnám a jsou také odolné vůči nárazům a chemikáliím. Nerezové dřezy jsou k dostání v několika provedeních: jednoduché, s odkapávací plochou, celoplošné, dvojdřezy a rohové dřezy.
Obkladová skla a nástěnné panely
V naší nabídce také naleznete obkladová skla nebo nástěnné panely z lamina ke kuchyním, která hravě nahradí kachlíkové obklady.
Jejich výhodou je snadná údržba, ale hlavně vynikají svým designem a barevností. Lze si totiž vybrat obkladová skla v barvách kuchyňské linky, aby vše skvěle ladilo.
Bonusem je pak volba zvolit si vlastní motiv na obkladovém skle. Obkladová skla se dají také vyrobit na míru v rozměrech, které potřebujete.
třebujete.